Kawa to jeden z podstawowych napojów, którą pije każdego dnia większość ludzi na całym świecie. Filiżanka pysznej kawy pozwala zapomnieć o codziennych troskach i nabrać sił do podejmowania nowych wyzwań w życiu. Jedno z często zadawanych pytań przez osoby mało zaznajomione z różnymi gatunkami kawy to: jaka kawa jest najlepsza na co dzień? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ale można wyróżnić kilka zasad, którymi warto się kierować.
Różne popularne gatunki kawy
Na początek należy zwrócić uwagę na popularne gatunki kawy, takie jak Arabica i Robusta. Aby wyczuć różnicę w smaku, nie trzeba być wybitnym smakoszem, choć nie każdy od razu dostrzega różne akcenty smakowe. Arabica to kawa o delikatnym smaku, w związku z czym jest często podawana w kawiarni. Robusta jest natomiast hodowana w ostrzejszym klimacie, gdzie ograniczona jest ilość wody, dlatego zawiera więcej goryczki w smaku.
Stopień wypalenia i kwasowość
Na smak kawy ma wpływ także stopień palenia. Kawa ciemniej wypalona ma zazwyczaj smak, gdzie dominują nuty gorzkiej czekolady. Jaśniejszy stopień wypalenia oznacza więcej kwasowości, a także dostrzegalne nuty cytrusowe. W skrócie można powiedzieć, że metoda palenia kawy umożliwia wydobycie większej ilości kofeiny, która będzie wpływać na nasz organizm.
Termin przydatności do spożycia
Podczas wyboru kawy należy również zwrócić uwagę na termin przydatności produktu. Wiele zależy od ilości wypijanego napoju w ciągu dnia, trzeba jednak wiedzieć, że kawa zachowuje swoje właściwości smakowe maksymalnie 3 miesiące po dacie wypalenia. Jej smak nie zmienia się w znacznym stopniu nawet w terminie półrocznym, z każdym tygodniem można jednak odczuć różnicę nie tylko smaku, ale także aromatu przyrządzonego napoju.
Uniwersalna kawa ziarnista
W praktyce możliwość zapoznania się z różnymi smakami zapewnia kawa ziarnista. Warto eksperymentować z różnymi gatunkami oraz metodami parzenia tego napoju. W ten sposób możemy uzyskać posmak czekolady, prażonych orzechów, a także możliwe jest stosowanie różnego typu przypraw zmieniających smak, na przykład cynamonu, imbiru lub goździków. Dzięki temu kawa pozostanie przyjaznym napojem spożywanym na co dzień i będzie nam się kojarzyć z miłymi chwilami spędzonymi z rodziną oraz przyjaciółmi.